Sant Joan de Palamós

Campanar esglesia

Sant Joan de Palamós

El poble de Sant Joan de Palamós (411 h el 1981) forma un nucli agrupat a l'entorn de l'església, amb carrerons estrets i un eixample al llarg de la carretera de Girona. Situat 1 km al N de Palamós, avui forma un sol conjunt urbà amb la vila. L'antic municipi, annexat el 1942 a Palamós, havia portat antigament el nom de Vila-romà. L'església de Santa Eugènia de Vila-romà, parròquia del lloc, és documentada des del 1191; al segle XIV formava un sol districte parroquial amb Sant Mateu de Vall-llobrega i depenien del monestir de Sant Feliu de Guíxols.

L'actual església és un edifici del segle XVIII.

Dins el terme hi havia la capella de Sant Romà, esmentada als segles XIV i XV, i ja al segle XVI convertida en santuari dedicat a la Mare de Déu de la Pietat. Resten molt pocs vestigis del temple i en el seu lloc hi ha un mas deshabitat, en el camí que porta al santuari de Bell-lloc. A la vora, el mas de la Pietat té una torre de defensa circular emmerletada. L'alou de Vila-romà és esmentat des del 1163 com a possessió de Sant Feliu de Guíxols. Sant Joan de Palamós celebra la seva festa major el primer diumenge d'agost i la festa petita el tercer diumenge de setembre.Vila-romà.

L'antic castell de Vila-romà, molt arruïnat, es troba en un replà, als vessants meridionals de Montagut. Un recinte fortificat protegia per valls els costats N i W i encerclava els edificis centrals; a la part central hi ha restes de la torre mestra i al SE hi ha restes de dues torres rectangulars (ara d'uns 7 m) que devien flanquejar l'entrada. Al NE hi ha una altra torre rectangular, sencera. Esmentat des del 1276, fou volat el 1812 durant l'ocupació francesa. 

Recentment el grup d'Amics del Castell de Vila-romà ha netejat bardisses i enderrocs; seria interessant de consolidar les restes d'aquest monument medieval.